Gospodarka » Żywność
Chałwa w roli głównej – przepisy na świąteczne wypieki
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Każda wykwintna kolacja, zwłaszcza w gronie najbliższych, powinna jednak zostać zwieńczona pysznym deserem. W tym roku firma Odra SA – lider na rynku w produkcji wyjątkowej i lubianej chałwy, proponuje kilka wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na świąteczne desery, które każdy jest w stanie samodzielnie przygotować w domu.
Przeczytaj również
MROŻONY KREM CHAŁWOWY Z OWOCAMI
Składniki:
300 ml śmietany kremówki, 3 żółtka, łyżka cukru trzcinowego, 100g chałwy waniliowej Odra
Dekoracja:
ulubione mrożone owoce – np. maliny, truskawki, jeżyny
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, żółtka dokładnie ucieramy z cukrem i zmieloną chałwą. Ostrożnie łączymy masę żółtkową z bitą śmietaną, przekładamy do miseczek i zamrażamy, na początku od czasu do czasu mieszając. Zamrożony krem wykładamy na talerzyki i obsypujemy garścią ulubionych owoców. Możemy również polać całość ciepłym sosem czekoladowym lub malinowym, obłożyć czekoladowymi ciasteczkami lub udekorować deser cienkimi niteczkami karmelu.
CHAŁWOWY BISZKOPT
Składniki:
4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, kieliszek wódki, litr mleka, 2 opakowania budyniu, kostka masła, opakowanie mlecznej czekolady, opakowanie chałwy tradycyjnej Odra SA
Dekoracja:
orzechy włoskie, migdały
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier i stopniowo wlewać żółtka. Oba rodzaje mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i, delikatnie mieszając, wsypać do masy jajecznej. Całość przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut. Przestudzony biszkopt skropić wódką i obsypać startą chałwą.
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i utrzeć z masłem. Powstały krem wylać na biszkopt z chałwą. W kąpieli wodnej powoli roztopić czekoladę z niewielką ilością wody. Przestudzoną polewę delikatnie wylać na masę budyniową i udekorować orzechami i migdałami.
Smacznego!
więcej przepisów na: www.odra.com.pl
| Nadesłał:
            Joanna Janczy | 
 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			 AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%
						AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%			
Komentarze (0)