Gospodarka » Żywność
Żurek - domowa zupa od Dawtony
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Wyróżnia się charakterystycznym, zróżnoważonym kwaskowatym smakiem – to właśnie jemu zawdzięczna również swoją nazwę (od niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny). Żurek znany jest w całej Europie Środkowej i Wschodniej, w Polsce słynie szczególnie jako danie wielkanocne. W każdej kuchni regionalnej charakteryzuje się nieco odmienną recepturą, podstawa wszędzie jest jednak taka sama. Przygotowywany na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, smakuje doskonale szczególnie z dodatkiem ziemniaków, jajek, kiełbasy czy boczku. Jego przyrządzenie wymaga czasu – od momentu wyboru (bądź dla wytrwałych – przygotowania) dobrego zakwasu, przez gotowanie, aż po właściwe doprawienie.
Żurek Dawtony smakuje jak domowy. Przyrządzony na naturalnym zakwasie, z mąką żytnią i pszenną z polskich pól jest pozycją, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i glutaminianu sodu. Swój smak zawdzięcza prawdziwej, naturalnej śmietanie oraz bogactwu warzyw i przypraw – w jego składzie znajdziemy, m.in.: seler, marchew, cebulę, czosnek czy chrzan. Przygotowany jest wyłącznie z naturalnych składników, co daje pewność najlepszego smaku i najwyższej jakości. Zakręcany, poręczny karton kryje w sobie 4 porcje produktu – idealne na obiad dla wszystkich domowników. Aby podać Żurek, wystarczy kilka minut na jego podgrzanie – szybko i smacznie!
Żurek Dawtony znajdziemy na półkach sklepowych w całej Polsce, w cenie 4,39 zł/ 1,1 l.
| Nadesłał:
            JBcomm | 
 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			
Komentarze (0)