Zdrowie » Ciało
Zupy Profi - wybierz swoją ulubioną z gamy 15 smaków
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Według źródeł historycznych, pierwsza zupa na świecie pojawiła się ok. 4000 lat temu, i co ciekawe, a długo przed wynalezieniem tradycyjnego garnka. Gotowana była w dołku wykopanym w ziemi, wyłożonym skórą, do którego wkładano mięso i pierwsze, znane neandertalczykom, jadalne składniki. Zalewano je gorącą wodą, a dokładane kamienie, uprzednio ogrzane w ogniu, utrzymywały wysoką temperaturę potrawy w trakcie gotowania. Tak narodziła się pierwsza zupa!
Zupa, w swojej wędrówce po kontynentach na przestrzeni epok i lat, ewoluowała w przeróżnych formach, pozostawiając do dziś wiele wariantów smakowych, charakterystycznych dla danego zakątka świata: kraju, regionu czy miasta. Historycznie najstarsze zupy w Polsce to m. in.: grochówka, rosół, zupa pomidorowa, kapuśniak, barszcz czerwony, żurek z jajkiem. Te staropolskie potrawy cieszą się uznaniem w każdym domu, a do tradycji ich spożywania nawiązuje polska firma PROFI, oferując na rynku piętnaście gotowych zup, które wystarczy tylko podgrzać, by ich smak przywołał na myśl rodzinę, ciepło i troskę.  
W ofercie PROFI znajdują się: 
- barszcz biały 
- krupnik z mięsem z indyka 
- kapuśniak z mięsem wieprzowym 
- barszcz ukraiński z koperkiem 
- zupa jarzynowa z mięsem wieprzowym 
- zupa pomidorowa z mięsem z indyka 
- zupa pomidorowa z makaronem 
- zupa pieczarkowa z mięsem wieprzowym 
- zupa grochowa z kiełbasą wieprzową 
- zupa ogórkowa z mięsem z indyka 
- zupa grzybowa z suszonych grzybów 
- żurek z kiełbasą wieprzową 
- fasolka po bretońsku z kiełbasą wieprzową 
- zupa gulaszowa z warzywami i tymiankiem 
- flaki wieprzowe z warzywami 
| Nadesłał:
            Anna Wiater | 
 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			 AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%
						AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%			
Komentarze (2)
Mnie smakują, zwłaszcza Żurek i grochowa. Polska dobra firma. Lubię też pasztety.
Nie wiem jak Wam ale mi te zupy w ogóle nie smakują, jedna wielka chemia bez smaku. W żaden sposób nie przypominają domowej...