Gospodarka » Żywność
Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Bisztynku
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Prosto, smacznie i z pomysłem
W ramach warsztatów „Kulinarnie Mocni” osoby objęte programem POPŻ z Bisztynka pod okiem edukatora Banku Żywności w Olsztynie – Macieja Maciejewskiego, poznają pomysły na smaczne i proste dania z wykorzystaniem sezonowych produktów, przetworów oraz aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości odżywczych, nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in. sos meksykański, musakę, przetwory z cukinii i bakłażana oraz gruszkę zapiekaną z serkiem puszystym. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” odbędą się w Bisztynku o godz. 10 i 12 w Centrum Informacji Turystycznej.
Cieszy nas, że możemy stać się inspiracją dla tych, którzy korzystają 
 z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Wielu z nas w swojej kuchni wykorzystuje podstawowe przyprawy, jak pieprz czy sól, a przecież świat ziół i przypraw  oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Uczestnicy warsztatów „Kulinarnie Mocni” dowiedzą się, jakie inne przyprawy mogą wykorzystywać w swojej kuchni, by odmienić codzienny jadłospis. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i sięgnąć np. po kmin rzymski, gałkę muszkatołową czy rozmaryn – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.  
Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Mrągowie będą również świetną okazją do nawiązania relacji społecznych. Zależy nam, by uczestnicy programu poprzez wspólne gotowanie angażowali się wokół stołu – budowali przyjaźnie, pogłębiali relacje domowe i sąsiedzkie. Wspólne gotowanie z pewnością dostarczy wiele radości i doznań kulinarnych – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.
Kilka słów o programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
  z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
  i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności.  
McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.
O McCormick w Polsce 
 Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.   
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federację Polskich Banków Żywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Żywności.
Banki Żywności
O Bankach Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego (KRS 0000063599), której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności działające na terenie całego kraju. Banki Żywności udzielają codziennej, bezpłatnej pomocy żywnościowej blisko 3 500 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do 2 000 000 osób najbardziej potrzebujących.
| Nadesłał:
            38PR | 
 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			
Komentarze (0)