Gospodarka » Żywność
Świętuj Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą!
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Ciasto, desery, ciasteczka, muffinki, owoce, a nawet sałatki – to wszystko i wiele więcej możemy pokryć klasycznym słodkim przysmakiem, czyli czekoladą. 16 grudnia celebrujemy Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą, który przypomina nam, że ulubiony smakołyk może przynieść przyjemność nie tylko w formie tabliczki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych pyszności. Z tej okazji zachęcamy do wypróbowania jednego z wedlowskich przepisów, gdzie czekolada pokrywa pyszne smakołyki - na karmelowe fondue z E.Wedel. To wyśmienity deser skąpany w czekoladzie!
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
 - 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
 - 300 g czekolady Karmellove E.Wedel
 - 150 g truskawek/ mandarynek
 - 150 g winogron zielonych
 - 2 kiwi
 - 2 banany
 - 50 g pistacji
 - 50 g orzechów nerkowca
 - 50 g ziaren słonecznika
 
PRZYGOTOWANIE
1. Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków.
2. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu.
3. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Finalnie owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.
		Nadesłał:
            Redakcja_Nowinki 
	 | 
	

						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
						Płatności powtarzalne BLIK dostępne w Credit Agricole			
Komentarze (0)