Gospodarka » Żywność
Smacznie i tanio? Domowo! Oto dania za 10, 15 i 20 złotych
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Jak przygotować smaczne danie, a przy tym nie wydać dużo? Wystarczy kilka prostych sposobów:
  
- przygotujmy posiłek w domowej kuchni
 
Domowe, nie znaczy gorsze - wręcz przeciwnie! W zaciszu swojej kuchni możemy wyczarować potrawy tak samo smaczne, a nawet równie wykwintne jak w restauracji. Jednocześnie możemy modyfikować smak potraw w zależności od upodobań domowników. I z pewnością będzie taniej!
- korzystajmy z produktów sezonowych
 
W okresie zbiorów danych warzyw, kiedy zasypują sklepowe półki i stragany, kupimy je niedrogo. W wakacje przygotowujmy więc potrawy na bazie pomidorów i ogórków, a podczas jesiennych chłodów dania z dyni, patisona i warzyw korzeniowych. Także od września wprowadźmy do menu potrawy z udziałem papryki, np. leczo - wtedy to warzywo jest najtańsze.
- przygotowujmy dania makaronowe
 
Tajemnica tkwi w prostocie! Wystarczy paczka makaronu, sezonowe warzywa, ulubione dodatki i tylko niewielkie umiejętności kulinarne, by wyczarować w kuchni doskonały obiad. Pysznie i tanio!
- postawmy na dania „łatwopodzielne"
 
Jeśli przygotowujemy obiad dla całej rodziny, zaplanujemy takie potrawy, które łatwo możemy podzielić na kilka kawałków, jak zapiekanki czy tarty. Możemy je przygotować z prostych, niedrogich składników i mamy pewność, że każdy domownik otrzyma swoją porcję tej pyszności. Również zupy czy inne dania jednogarnkowe, jak leczo czy gulasz, okażą się ekonomiczne w przygotowaniu.
- korzystajmy z tego, co mamy w lodówce
 
Kojarzymy sytuacje, kiedy napoczęte produkty lub te kupione pod wpływem impulsu długo czekają w lodówce na swoją kolej. Kiedy mamy ich użyć, często okazuje się, że już się do tego się nadają. Planując więc posiłek, weźmy pod uwagę, co już mamy w lodówce - by nie marnować żywności, a jednocześnie nie wydawać pieniędzy na kolejne produkty.
- powróćmy do źródeł...
 
... smaku na polskich stołach. Przykładowo - sięgnijmy po rodzime kasze, które po długiej nieobecności wracają do łask. Przygotujemy z nich dania zdrowe i jednocześnie niedrogie. Ponadto zamiast sięgać po bardziej wykwintne składniki znane z kuchni świata, które często są droższe, jak karczochy czy kapary, możemy wykorzystać nasze rodzime warzywa, np. buraki czy inne warzywa korzeniowe.
- postępujmy zgodnie z zaleceniami żywieniowców
 
„Bywa, że najwięcej miejsca na talerzu zajmuje mięso, a w jego towarzystwie znajduje się skromna porcja surówki czy maleńki ogóreczek. A przecież najnowsza piramida żywieniowa, zaprezentowana przez Instytut Żywności i Żywienia, mówi, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy, przy czym proporcje powinny wyglądać następująco: ¾ mają stanowić warzywa, a ¼ - owoce", mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Zmieńmy więc proporcje w przygotowywanych posiłkach, co też okaże się korzystne dla naszej kieszeni.
A teraz czas na konkrety - poniżej przepisy na potrawy, których koszt przygotowania wynosi odpowiednio 10, 15 i 20 złotych:
Dania do 10 złotych:
Pomidorowa z makaronem
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki bez skóry
 - 2 kostki Rosołu z kury Knorr
 - 150 g makaronu np. świderków
 - Cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - Łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
 - Łyżka oliwy
 
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
 - Natkę pietruszki lub koperku drobno posiekaj. Ząbki czosnku lekko zmiażdż i wraz z pokrojoną cebulą podsmaż na rozgrzanej oliwie.
 - Dodaj do smażących się składników pomidory z puszki i całość gotuj przez 5 minut. Następnie przetrzyj wszystko przez sito.
 - Wlej do garnka litr wody i wrzuć 2 kostki rosołowe Knorr, które nadadzą przyrządzanemu daniu warzywny posmak. Gotuj przez 10 minut.
 - Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Przystrój ją siekanym koperkiem lub natką pietruszki.
 
Szybkie spaghetti carbonara
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
 - 1 opak. Fix Spaghetti Carbonara Knorr
 - 100 ml śmietany 36%
 - Szczypta czarnego pieprzu
 - Ser do posypania
 - 150 ml wody
 
Sposób przygotowania:
- Fix Spaghetti Carbonara Knorr - który nada przygotowywanemu daniu odpowiednią konsystencję - wymieszaj starannie z wodą i śmietaną. Następnie zagotuj całość.
 - Po zagotowaniu się sosu, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
 - W międzyczasie ugotuj makaron na półtwardo.
 - Gdy będzie gotowy, odcedź go i umieść w sosie. Całość posyp pieprzem i starannie wymieszaj.
 - Gotowe spaghetti carbonara nakładaj na płaskie talerze. Posyp je swoim ulubionym startym serem.
 
Zupa jarzynowo-kalafiorowa ze śmietaną
Składniki:
- Opakowanie mrożonych warzyw
 - 2 kostki Rosołu z kury Knorr
 - 2 l wody
 - 3 ziemniaki
 - Opakowanie mrożonego kalafiora
 - Szklanka śmietanki
 - Posiekany koperek
 - Pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 2 litrach wrzątku. Dzięki nim w łatwy sposób przygotujesz smaczny wywar na zupę.
 - Do garnka wrzuć mrożone warzywa i gotuj całość ok. 10 min.
 - W międzyczasie przygotuj ziemniaki: obierz i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do gotujących się warzyw. Gotuj przez kolejne 5 minut.
 - Do garnka dodaj kalafior i śmietanę. Wszystko gotuj do momentu zmięknięcia warzywa.
 - Przed serwowaniem dopraw zupę pieprzem i posyp drobno siekanym koprem. Danie podawaj na gorąco.
 
Duszone udka z kurczaka w sosie własnym
Składniki:
- 2 udka kurczaka
 - Kostka Rosołu z kury Knorr
 - 0.5 kg ziemniaków
 - 2 cebule
 - Olej do smażenia
 - Pół pęczka natki pietruszki
 
Sposób przygotowania:
- Z mięsa wydziel podudzia i pałki. Później smaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, w którym zarumieni się z obu stron.
 - Do smażącego się kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Całość smaż przez kolejnych kilka minut.
 - Składniki z patelni przełóż do dużego garnka. Mięso zalej 1,5 l wody. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm i dodaj do kurczaka.
 - W wodzie znajdującej się w garnku rozpuść kostkę Knorr, która sprawi, że danie nabierze warzywnego posmaku. Potrawę duś do momentu uzyskania miękkości wszystkich jej składników.
 - Pod koniec przyrządzania sosu, dodaj do niego drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodatkowo możesz urozmaicić jego smak 2 łyżkami śmietany.
 
Dania do 15 złotych:
Duszony kurczak z warzywami
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
 - Kostka Rosołu z kury Knorr
 - Czerwona papryka
 - Połówka cukinii
 - Marchewka
 - Cebula
 - Szklanka wody
 - 3 łyżki oleju do smażenia
 
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm - z wyjątkiem marchwi, którą należy podzielić na półplastry.
 - Kawałki kurczaka panieruj w mące i tak przygotowane smaż na patelni do nadania im złotego koloru.
 - Do podsmażonego kurczaka dodaj warzywa i smaż je, aż zmiękną. Pamiętaj, by mieszać je co jakiś czas. Całość dopraw oregano.
 - Na patelnię wlej wodę, dodaj do niej kostkę rosołową Knorr, która podkreśla smak dań z drobiu.
 - Wszystko duś przez ok. 4 minuty - do momentu, w którym mięso będzie gotowe.
 
Serowa zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 100 g szynki
 - Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
 - 200 g makaronu rurek
 - Puszka kukurydzy
 - 200 ml śmietany 18%
 - 100 g żółtego sera
 - 300 ml wody
 
Sposób przygotowania:
- Fix Knorr, który nada przygotowywanemu daniu brokułowy posmak, wymieszaj dokładnie z 300 ml wody i 200 ml śmietany 18%.
 - Pokrojoną w cienkie paski szynkę wrzuć na patelnię. Następnie dodaj do niej odsączoną z zalewy kukurydzę i surowy makaron.
 - Całość zalej przygotowanym Fixem i duś przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmij danie z ognia i dodaj do niego połowę startego sera.
 - Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż resztę sera. Tak przygotowaną zapiekankę owiń folią aluminiową. Piecz ją przez 45 minut w temperaturze 250° C.
 - 5 minut przed końcem czasu zdejmij folię i wciąż zapiekaj. Dzięki temu ser się zarumieni. Danie podawaj na gorąco.
 
Pieczony kurczak z groszkiem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
 - Czerwona cebula
 - Mały świeży imbir
 - 2 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
 - Pół szklanki zielonego groszku mrożonego
 - Pół szklanki soku pomarańczowego
 - Łyżka miodu
 - Olej sezamowy
 
Sposób przygotowania:
- Każde z udek przedziel na połowę i tak przygotowane umieść w specjalnej torebce do pieczenia.
 - W małym naczyniu połącz przyprawę Knorr - która nada mięsu odpowiednią barwę i urozmaici jego smak - z sokiem pomarańczowym, miodem i olejem sezamowym. Obrany imbir pokrój w plasterki, a cebulę w pióra.
 - Przygotowaną wcześniej marynatę, wraz z groszkiem, dodaj do woreczka. Zepnij go spinką i mocno potrząśnij.
 - Torebkę z mięsem przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika. Piecz przez 50 minut.
 - Na kilka minut przed upłynięciem sugerowanego czasu pieczenia, ostrożnie rozetnij woreczek. Dzięki temu udka zarumienią się. Gotowe danie serwuj z ryżem.
 
Faszerowana cukinia po włosku z mozzarellą
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 2 cukinie
 - Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
 - 400 g pomidorów z puszki
 - Cebula
 - 4 łyżki tartej mozzarelli
 - 2 łyżki oleju
 - Pół szklanki wody
 
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj drobno cebulę i smaż ją wraz z mięsem mielonym przez ok. 8 minut. Sygnałem, że jest gotowe, będzie zmiana jego barwy na rumianą.
 - Pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem umieść na patelni. Dodaj do nich Fix Knorr, który nada daniu intensywnie ziołowego smaku i aromatu, oraz pół szklanki wody.
 - Całość starannie wymieszaj i duś do momentu zgęstnienia. Aby dodatkowo wzbogacić smak farszu, dodaj do niego świeże zioła. Sprawdzi się np. bazylia.
 - Kiedy farsz będzie się gotował, przygotuj cukinię. Odetnij jej końce i przekrój ją wzdłuż na połowę. Wydrąż z niej pestki - proces ten ułatwi np. użycie łyżeczki. Na każdej połówce umieść mięsny farsz i posyp jego wierzch startym serem.
 - Faszerowane warzywa przełóż do nagrzanego do temperatury 180° C piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Danie podawaj na gorąco.
 
Szybka sałatka nicejska
Składniki:
- Sos sałatkowy francuski Knorr
 - 200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
 - 100 g mrożonej fasolki szparagowej
 - Pomidor
 - Czerwona cebula
 - 2 ugotowane jajka
 - Puszka tuńczyka w oleju
 - Kilka zielonych oliwek
 
Sposób przygotowania:
- Sos sałatkowy Knorr, który nada daniu ziołowy smak i aromat, dokładnie połącz z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oleju z puszki tuńczyka. Ten drugi z powodzeniem zastąpisz oliwą z oliwek.
 - Ugotowane w mundurkach ziemniaki podziel na półplastry. Następnie rozłóż je na półmisku. Pokrojonego w ćwiartki pomidora wyłóż na ziemniakach.
 - W centralnej części półmiska umieść kawałki tuńczyka. Na rybę połóż fasolkę, przedzielone na pół oliwki oraz plastry czerwonej cebuli.
 - Całość starannie wymieszaj z, przygotowanym w pierwszym kroku, dressingiem.
 - Gotową sałatkę serwuj z jajkami ugotowanymi na twardo.
 
Dania do 20 złotych:
Zapiekany kurczak z warzywami
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
 - 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr
 - Bakłażan
 - 200 g dyni
 - 2 marchewki
 - 500 g słodkich ziemniaków
 - 5 ząbków czosnku
 - Gałązka rozmarynu
 - Gałązka tymianku
 - 30 ml oliwy z oliwek
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie obierz. Następnie pokrój je, wraz z kurczakiem, w kawałki podobnych rozmiarów.
 - Pokrojone warzywa i mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je obficie oliwą z oliwek, posyp specjalnie skomponowaną Przyprawą do kurczaka Knorr i drobno siekanym czosnkiem.
 - Całość zapiekaj przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
 - Gotowe danie serwuj posypane posiekanymi ziołami.
 
Bitki wołowe w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g wołowiny
 - Esencja do duszonych mięs Knorr
 - 5 łyżek mąki pszennej
 - Łyżeczka oregano
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 2 cebule
 - Ząbek czosnku
 
Sposób przygotowania:
- Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
 - Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano. Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka.
 - Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
 - Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
 - Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.
 
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
 - Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
 - 400 g ziemniaków
 - 300 ml śmietany 18%
 - 100 g żółtego sera
 - Cebula
 - Olej do smażenia
 - 80 ml oleju do smażenia
 - Pęczek natki pietruszki
 
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż w garnku. Następnie umieść w nim pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Całość smaż przez chwilę. Dodaj plastry ziemniaków.
 - Smaż wszystko, pamiętając o mieszaniu, do momentu, w którym ziemniaki zaczną się rozklejać.
 - Do garnka wlej śmietanę wymieszaną dokładnie z Fixem Knorr, który nada daniu intensywnie serowy smak i zapach. Całość doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i przełóż do naczynia żaroodpornego.
 - Na wierzchu zapiekanki umieść starty ser. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw je na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° C. Następnie ściągnij folię i piecz przez kolejne 10 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.
 - Gotową zapiekankę ziemniaczaną serwuj z drobno posiekaną natką pietruszki.
 
Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
 - Kostka Rosołu z kury Knorr
 - 50 ml śmietany 36%
 - 150 g pieczarek
 - 850 ml wody
 - Cebula
 - Łyżka natki pietruszki
 - Bułka pszenna
 - Mleko do namoczenia bułki
 - 4 łyżki mąki
 - 2 jajka
 
Sposób przygotowania:
- W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do niej mięso mielone, wbij jajka i wsyp łyżkę siekanej natki pietruszki. Ugniataj składniki do momentu wytworzenia jednorodnej masy. Dopraw ją do smaku.
 - Uformuj niewielkich rozmiarów pulpeciki i starannie obtocz je w mące. Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
 - Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso. W międzyczasie podziel pieczarki na 8 części i dodaj je do smażącej się cebuli. Wsyp na patelnię pozostałą po panierowaniu mąkę, dokładnie wymieszaj ze składnikami i zalej szklanką wrzątku. Całość gotuj przez chwilę.
 - Zawartość patelni umieść w garnku, dodaj 600 ml wody, śmietanę i zagotuj. Kiedy sos zacznie się gotować, umieść w nim przygotowane wcześniej pulpety, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, która podkreśli smak pulpetów, zmniejsz ogień i duś całość przez 20 minut.
 - Przyrządzone danie serwuj z ziemniakami lub ulubionym rodzajem kaszy.
 
		Nadesłał:
            Anna1 
	 | 
	

						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
						Płatności powtarzalne BLIK dostępne w Credit Agricole			
Komentarze (0)