Rozrywka » Hobby
Slushy. Orzeźwiające drinki z lodu, owoców i wina
Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu.
Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 
3 szklanki świeżych truskawek, 
- 
szklanka lodu, 
- 
łyżka syropu cukrowego, 
- 
łyżka soku z limonki, 
- 
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal, 
- 
kilka listków mięty. 
Wykonanie: W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.
Wskazówka: Slushy, ze względu na konsystencję, podajemy z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju.
Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 
2 szklanki świeżych malin, 
- 
1 cytryna, 
- 
szklanka lodu, 
- 
2 łyżki syropu cukrowego, 
- 
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal. 
Wykonanie: W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny.
Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 
½ szklanki świeżych jagód, 
- 
2 łyżki lodów waniliowych, 
- 
szklanka lodu, 
- 
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal. 
Wykonanie: Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 
3 dojrzałe brzoskwinie, 
- 
szklanka lodu, 
- 
łyżka syropu cukrowego, 
- 
½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal. 
Wykonanie: Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 
300 g arbuza, 
- 
1 kiwi, 
- 
szklanka lodu, 
- 
łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie), 
- 
½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal. 
Wykonanie: Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Całość przelej do wysokich szklanek.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęca Cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina.
| Nadesłał:
            WWeim | 
 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			
Komentarze (0)