Zdrowie » Ciało
Słodkie a’la tiramisu z żurawiną
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Marka Siesta proponuje przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku.
Desery na bazie serka mascarpone stanowią jedną z ulubionych przekąsek zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gładka konsystencja, delikatny, głęboki smak i doskonałe połączenie smakowe z różnymi owocami to sekrety popularności serka pochodzącego z północnych Włoch. Mini tiramisu z herbatnikami i owocami żurawiny, przyrządzone na bazie tego pysznego mascarpone, przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dodatek w postaci lekko kwaskowej żurawiny, bogatej w witaminy A, C i z grupy B, dodatkowo podkreśli smak deseru i będzie świetnie kontrastować z delikatnym serkiem. To znakomita propozycja podczas wizyty niezapowiedzianych gości czy niezobowiązującego przyjęcia. Mini Tiramisu z żurawiną idealnie sprawdzą się, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.
Składniki:
· 200 g serka mascarpone
· 60 g mlecznej czekolady
· 2 garście Żurawiny suszonej Siesta
· 10 herbatników typu petit beurre
· Kawa zbożowa do nasączenia herbatników
· Łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie
Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu zanurzonym w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzyj na gładką masę stopniowo dodając mleczną czekoladę. Do całości dodaj łyżeczkę cukru pudru, 2 garści Żurawiny suszonej Siesta i całość delikatnie wymieszaj. Przygotuj kawę zbożową w płaskim naczyniu i pojedynczo zanurzaj na kilka sekund każdy herbatnik. W szklanych pucharkach układaj warstwami na przemian herbatniki i krem z serka mascarpone. Udekoruj deser żurawiną i wstaw do lodówki. Słodką przekąskę podawaj schłodzoną.
Smacznego!
Produkty:
Żurawina suszona Siesta, 90 g, cena: ok. 5 zł

                
						Kolporter z sercem			
						Nowodvorski Lighting na Warsaw Home and Contract 2025			
						Sztuka warstwowego oświetlenia – gra planów i perspektyw			
						Rozszerzanie diety niemowląt – o czym warto pamiętać			
						NOWOŚĆ! Proszki i grysy z owoców i warzyw liofilizowanych KRESTO – naturalny kolor w Twojej kuchni			
Komentarze (0)