Gospodarka » Żywność
PRZEPIS: Wegetariańska Lasagne
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Składniki:
- opakowanie makaronu do lasagne
 - 1 jajko
 - 1 opakowanie ricotty (250g)
 - 160 g tartej mozzarelli
 - 200 g startego parmezanu
 - 4 duże szalotki lub 3 cebule
 - 1 cukinia
 - ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 puszki pomidorów krojonych
 - ½ szklanki passaty pomidorowej
 - bazylia
 - masło, oliwa
 
Cukinię kroimy w kostkę. Szalotki lub cebule siekamy. Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku wraz z połową posiekanych szalotek. Zarumieniamy je.
Dodajemy cukinię i smażymy, aż będzie miękka. Na koniec dodajemy suszone pomidory razem ze słonecznikiem. Ricottę łączymy z jajkiem. Oddzielnie w garnku przygotowujemy sos pomidorowy: na oliwie podsmażamy resztę posiekanych szalotek. Dodajemy pomidory wraz z passatą. Gotujemy około 10 min. Doprawiamy. Suszone płaty lasagne wkładamy na ok. 2 minuty do wrzątku.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy ½ sosu pomidorowego, na to układamy kilka płatów makaronu, ½ riccotty z jajkiem, połowę cukinii z suszonymi pomidorami, połowę startego parmezanu oraz mozzarelli. Czynności te (warstwy) powtarzamy drugi raz i wierzch całego dania obficie posypujemy serem.
		Nadesłał:
            Arni 
	 | 
	

						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
						Płatności powtarzalne BLIK dostępne w Credit Agricole			
Komentarze (0)