Dom » Ogrody    
        
    Preferencje Polaków w kwestii win
    
        
            
    
                
                Co to jest moszcz i jakie są upodobania młodych Polaków tego dowiecie się z naszego artykułu.
	 
    
	Moszcz  jest to po prostu sok owocowy wyciśnięty z owoców. Do tej czynności  używa się współcześnie mikserów, sokowirówek czy może rozgniata się je  tłuczkiem w dowolnym garnku. Z całkowitą pewnością szybciej oraz  wygodniej będzie w mikserze. W toku rozgniatania trzeba uważać żeby nie  rozgnieść pestek, szczegółowo dotyczy to pestek wiśni, albowiem obejmują  one szkodliwy kwas pruski. Najlepiej jest pozbyć się uprzednio pestek  używając do tego drylownicy. Rozdrobnione owoce powinniśmy odstawić na  od 2 do 3 godzin w chłodniejsze miejsce. Wzależności od lektur zaleca  się również zalanie wrzącą wodą wytłoczyn i pozostawienie ich na 2  godziny i po tym czasie odciśniecie i połączenie moszczu pierwszego z  moszczem uzyskanym z przepłukania wytłoczyn. Wszystko to przecedzamy  kilkakrotnie złożoną gazą. Inną metodą otrzymania 
moszcze gronowe  jest niewiele dłuższa a także zaleca się na 1 litr miazgi  owocówszykować 200 do 250ml przegotowanej, letniej wody z 50g cukry oraz  0,1g pirosiarczyny potasu oraz 2 łyżki drożdży winnych. Taką mieszaninę  powinniśmy wlać do miazgi oraz wymieszać drewnianym mieszadłem. Taką  miksturę odstawić w temperaturze 25 stopni Celcjusza na 2-3 dni,  odrobinę przykrywając. W tym okresie należy wmieszać miazgę co 3 godziny  czystym przyrządem. Tego rodzaju mieszanie zapobiega powstawaniu czapy,  jaka nie pozwala na wypływanie na powierzchnię cząstek owoców. Po tym  trybie zlewa się moszcz oraz odciska miazgę, łączy się oba płyny a także  poddaje się późniejszej,standardowej fermentacji.
Preferencje  nabywców i krytyków winiarskich w sferze win białych podlegają ciągłej  modyfikacji. Jeszcze dziesięć lat temu na topie były białe wina o  miękkiej, śmietankowej fakturze a także słodkawych, waniliowo-beczkowych  aromatach. Dziś preferencje konsumentów, zwłaszcza tych młodszych,  skłaniają się raczej ku winom bardziej żwawym, świeżym a ponadto  ekstremalnie owocowym. Coraz wyższym zainteresowaniem cieszą się też  różne wina o specyficznym lokalnym charakterze. Nie tak dawno światową  renomą był chardonnay, współcześnie odmianami kultowymi są bodaj  sauvignon blanc oraz viognier, a jutro ich miejsce zajmą możliwe  riesling i veltliner. Dostrzegalną i dość stabilną tendencją ostatnich  lat jest wzrost znaczeniamłodszych konsumentów wina,wyraźnie  zorientowanych na rangę, a nie na ilość. Jest to niezwykle pocieszające,  że gusta nabywców, głównie tych młodych, jest na wysokim poziomie. To  oni głównie są odpowiedzialni za to, że dziś na świecie pije się wina  coraz lepsze i coraz droższe (choć nie wszędzie tak dużo, jak kiedyś).  Także w naszej ojczyźnie nie brak już wysoko zarabiających 20 i  30latków, dla jakich kieliszek dobrego wina do dziennego jedzenia powoli  czyni się wyznacznikiem statusu społecznego a także nieodzownym  elementem kierunku życia.    
    	
        
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
	 
        
            
        
    		
	 
	
Komentarze (0)