Społeczeństwo » Społeczeństwo

Pierwszy Lokalny Raport Wpływu Browaru Kasztelan

Pierwszy Lokalny Raport Wpływu Browaru Kasztelan
Zobacz więcej zdjęć »
Browar Kasztelan opublikował swój pierwszy Lokalny Raport Wpływu, który jasno wskazuje, że w sercu Mazowsza, działa jeden z branżowych liderów w zakresie minimalizacji swojego wpływy na środowisko.

Raport podsumowuje działania środowiskowe, społeczne i gospodarcze Browaru, a zarazem stanowi odpowiedź na potrzeby lokalnej społeczności, z którymi zespół Kasztelana rozmawiał podczas pierwszej sesji dialogu społecznego zorganizowanej na początku roku.

Kasztelan liderem w oszczędzaniu wody

Jednym z najbardziej spektakularnych osiągnięć Browaru Kasztelan jest efektywność wykorzystania wody. W 2024 roku zużycie wody na każdy hektolitr piwa wyniosło zaledwie 2,28 hl. To najlepszy wynik nie tylko w grupie Carlsberg Polska, ale i najniższy wśród największych producentów polskiej branży piwnej*.

- Za tym rekordem stoją konkretne działania: nowoczesny system odzysku wody, który pozwala wykorzystywać ją w kolejnych etapach produkcji, dezynfekcja instalacji z użyciem promieniowania UV zamiast środków chemicznych oraz stały monitoring zużycia, realizowany codziennie w każdym dziale. Dodatkowo Browar rozwija program Kaizen, nagradzając pomysły pracowników na oszczędzanie wody i optymalizację procesów - mówi Michał Jankowski, Dyrektor Browaru Kasztelan.

Nowa seria rysunków z udziałem Ptaszka Staszka, w lekki i zabawny sposób opowiada o realnych działaniach firmy na rzecz środowiska, w tym minimalizacji zużycia wody.

Kasztelan najmniej emisyjnym Browarem Carlsberg Polska

Podobną skuteczność Kasztelan wykazuje w obszarze emisji gazów cieplarnianych. W ubiegłym roku Browar osiągnął najniższy poziom emisji CO₂ spośród wszystkich Browarów Carlsberg Polska, który wyniósł zaledwie 1,85 kg CO₂e/hl. To rezultat systematycznej modernizacji instalacji, korzystania wyłącznie z energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych, a także innowacyjnych projektów, takich jak odzysk ciepła z gorącego młóta (pozostałości po warzeniu piwa). Ciepło to trafia do strefy pakowania i służy m.in. do podgrzewania wody i piwa niepasteryzowanego, co pozwoliło ograniczyć zużycie pary oraz gazu ziemnego i znacząco obniżyć ślad węglowy zakładu.

Głos mieszkańców, odpowiedzialność Browaru - dialog, który ma sens

Fundamentem powstania Lokalnego Raportu Wpływu była rozmowa - pierwsza w historii sesja dialogu społecznego zorganizowana na terenie Browaru. Wzięli w niej udział przedstawiciele władz samorządowych, służb publicznych, lokalnych organizacji i instytucji, a także mieszkańcy - sąsiedzi Browaru oraz emerytowani pracownicy. Podczas spotkania zidentyfikowano kluczowe potrzeby i oczekiwania społeczności Sierpca, wśród których znalazły się m.in. większa obecność marki Kasztelan w przestrzeni publicznej i życiu mieszkańców, a także wpływ na rozwój społeczności lokalnej. Dla wielu mieszkańców Kasztelan to więcej niż Browar - to element lokalnej tożsamości, symbol Sierpca i powód do dumy.

- Raport to głos mieszkańców - dosłownie. Został opracowany na podstawie rozmów, sugestii i opinii, jakie usłyszeliśmy w czasie spotkania z przedstawicielami społeczności. To dla nas nie tylko dokument, ale przede wszystkim zobowiązanie do dalszego działania - transparentnego, lokalnego i opartego na zaufaniu - tłumaczy Michał Jankowski.

Lokalny Raport Wpływu: dokument i zaproszenie do współpracy

Marka Kasztelan jest postrzegana jako bliska, autentyczna i dumna ze swojego pochodzenia. Stara się być obecna w komunikacji lokalnej. Przykładem jest Kasztelański Festiwal Smaków - wydarzenie, które w ubiegłych latach połączyło mieszkańców i pracowników Browaru w świętowaniu wspólnej tradycji.

- Chcemy, by mieszkańcy czuli, że Kasztelan to nie tylko piwo z Sierpca. To piwo warzone tutaj z sercem, od ponad 50 lat. Jesteśmy dumni z tego, co udało się osiągnąć, ale wiemy też, że to duża odpowiedzialność. Naszym celem jest być nie tylko liderem technologicznym, ale też środowiskowym i społecznym - podsumowuje Michał Jankowski, Dyrektor Browaru Kasztelan.

Lokalny Raport Wpływu to nie tylko podsumowanie działań ESG, ale też propozycja do dalszego dialogu i bliższej współpracy z miastem, mieszkańcami i partnerami lokalnymi.

Zachęcamy do zapoznania się z Lokalnym Raportem Wpływu:

https://www.carlsbergpolska.pl/media/scbdx5pt/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-kasztelanwww.pdf

*Na podstawie danych z Raportów ESG największych producentów branży piwnej w Polsce.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

AliDut

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »