Gospodarka » Żywność
Perliczka z pomarańczami – szlachetne mięso od Drosed na Święta
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Jasne, delikatne mięso perliczki już przed wiekami wzbudzało zachwyt. Było zarezerwowane tylko na wyjątkowe okazje, stąd podawano je wyłącznie na wytwornych przyjęciach. Dziś wiemy, że to jedno z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych mięs drobiowych ma także niezwykłe walory zdrowotne. Zawiera dużo składników mineralnych, m.in. magnez, potas czy żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. A przy tym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, dzięki czemu jest polecane osobom odchudzającym się oraz chorym na cukrzycę. Na Święta perliczka najlepiej sprawdzi się w towarzystwie pomarańczy i miodu, które podkreślą delikatny, wyrafinowany posmak dziczyzny.
Perliczka pieczona z pomarańczami
Składniki:
1 perliczka z oferty Drosed
2 szalotki
kilka łyżek twarożku homogenizowanego
gałka muszkatołowa
2 pomarańcze
2 łyżki płynnego miodu
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 210°C. Perliczkę umyć i osuszyć, osolić i posypać pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Szalotki obrać i drobno posiekać, zmieszać z twarożkiem. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziać tą mieszanką perliczkę. Ułożyć perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolać ½ szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. W tym czasie obrać pomarańcze, rozdzielić je na części. Posmarować perliczkę miodem i obłożyć ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolać jeszcze ½ szklanki wody. Piec perliczkę dalsze 20 min. do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuć mięso w udku i obserwować wypływający sos – jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa). Wyjąć brytfannę, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pokroić perliczkę na osiem kawałków i ułożyć na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy. Sos z brytfanki doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawać w sosjerce. Serwować z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree. Smacznego!
| Nadesłał:
            JBcomm | 
 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			 AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%
						AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%			
Komentarze (0)