Gospodarka » Żywność
Ketchupowy sezon grillowy z Dawtoną
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Czy to barbecue u Amerykanów, szykowanie szaszłyków na Wschodzie, czy też latynoska barbacoa, na wszystkich tych spotkaniach obowiązkowym dodatkiem do potraw jest pomidorowy król sosów: ketchup. Nie inaczej jest i w Polsce. Doskonałym towarzyszem naszych grillowych spotkań będą nowe ketchupy od Dawtony.
 Sezon grillowy to przede wszystkich spotkania towarzyskie.Czy to na  działce, czy w ogrodzie – przy grillu spotykają się wszyscy: rodziny,  znajomi, przyjaciele. Lubimy grillować, zwłaszcza przy pięknej pogodzie.
 	Grillowanie to także zdrowy sposób przyrządzania potraw – mięso z  rusztu nie jest tłuste, a soczyste i chrupkie jednocześnie, dzięki czemu  smakuje wyśmienicie. Z kolei warzywa pozostają kruche, mięsiste i pełne  aromatu. Nie zapominajmy też o wyjątkowym zapachu potraw, zwłaszcza,  gdy dorzucimy do węgla gałązkę jałowca lub trochę ziół.
Ketchupy Łagodny i Pikantny od Dawtony pomogą urozmaicić i wzbogacić smak grillowanych potraw. Łagoda wersja produktu, z wyraźnie wyczuwalną nutą warzywną, sprawdzi się jako dodatek do drobiu, kiełbas i warzyw. Pikantna wersja, idealnie doprawiona specjalnie skomponowaną mieszanką przypraw, zawierającą m.in. paprykę ostrą i pieprz czarny, doskonale podkreśli smak karkówki i szaszłyków.
Niezwykle aromatyczne i mocno pomidorowe Ketchupy zostały sporządzone ze 168 g polskich, dojrzałych i dorodnych pomidorów (na 100 g produktu), w oparciu o nową, ulepszoną recepturę. Gęste i intensywnie czerwone spełnią oczekiwania najbardziej wymagających miłośników ketchupów.
Produkty dostępne są w nowych, czerwonych opakowaniach o pojemności 500 g i 750 g. Ergonomiczny i poręczny kształt butelek ułatwia ich trzymanie w ręku, a w połączeniu z nową, apetyczną szatą graficzną przykuwa wzrok. Specjalnie dla wygody Konsumentów rozróżniliśmy ketchupy kolorem nakrętki: zielony kolor jest wyróżnikiem Ketchupu Łagodnego, czerwony zaś Ketchupu Pikantnego.
	Ketchupy Dawtona znajdziemy w sklepach w całej Polsce w cenach 3,09 zł
 	(opakowanie 500 g) i 3,69 zł (opakowanie 750 g).
Miłośnikom pysznych mięs szykowanych pod chmurką polecamy szczególnie te przepisy:
	Hamburger dla czworga
 	- 0,6 kg mięsa mielonego z indyka
 	- 125 g pieczarek
 	- 3 łyżki bułki tartej
 	- 3 ząbki czosnku
 	- 3 listki bazylii
 	- 1 mała cebula biała
 	- 1 jajko
 	- natka pietruszki i pęczek koperku
 	- pieprz
 	- olej słonecznikowy
 	- ketchup Dawtona 
Pieczarki, cebulę, bazylię, pietruszkę i koperek siekamy na drobno, mieszamy z bułką tartą, jajkiem i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy z mięsem i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu, formujemy hamburgery, lekko smarujemy olejem słonecznikowym i grillujemy wedle uznania. Gotowe hamburgery układamy na połówce świeżej bułki, przykrywamy plastrem żółtego sera, dodajemy ketchupu Dawtona i przykrywamy drugą połówką bułki.
	Karkówka z ziołami
 	- 0,5 kg karkówki
 	- 100 ml oliwy z oliwek
 	- 3 ząbki czosnku
 	- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 
	- 1 łyżka octu ryżowego
 	- 1 łyżeczka tabasco
 	- ziołowe przyprawy grillowe
 	- kilka listków świeżej bazylii, mięty i oregano
 	- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny
 	- ketchup Dawtona
Karkówkę myjemy, kroimy na steki, lekko rozbijamy tłuczkiem, po czym  solimy i pieprzymy pieprzem czarnym i ziołowym. Oliwę mieszamy z octami,  tabasco oraz świeżo wyciśniętym czosnkiem i wszystkimi ziołami.  Obtaczamy steki w tak przygotowanej marynacie i umieszczamy na kilka  godzin w lodówce. Marynowane steki grillujemy tak długo, aż mięso będzie  upieczone w sam raz dla nas. Podajemy na talerzyku z ketchupem Dawtona.
    
    	
| Nadesłał:
            JBcomm | 
 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			
Komentarze (0)