Gospodarka » Żywność
Już teraz zaplanuj świąteczne menu!
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Przygotowując świąteczne dania musisz pamiętać o odpowiedniej jakości składników. Warto wykorzystać więc octy Develey, które powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji octowej 
 z najlepszych, wyselekcjonowanych składników. Możesz wybierać spośród octu z białego i czerwonego wina, jabłkowego i octu balsamicznego. Pozwolą one na urozmaicenie Twoich potraw i dodadzą im niezwykłego aromatu. Możesz wykorzystać je również do tworzenia sosów oraz jako dodatek do surówek i sałatek. Co więcej, ocet działa pozytywnie na trawienie, warto więc mieć go pod ręką po świątecznym obżarstwie. Aby nie nadwyrężyć świątecznego budżetu Develey przygotował większe, ekonomiczne butelki octu jabłkowego i octu winnego - 500 ml.
Jeśli nie masz pomysłu jak szybko przygotować potrawę na wigilijną kolację, skorzystaj z poniższych sprawdzonych przepisów. Będą smakować jeszcze lepiej, jeśli przygotujesz je na kilka dni przed Wigilią.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Składniki:
4 filety śledziowe
 3 buraczki ćwikłowe
 4 ziemniaki
 3 jajka
 5 korniszonów
 1 czerwona cebula
 sól, pieprz
 1 łyż. majonezu Develey
 1 łyż. musztardy rosyjskiej Develey  
2 łyż. octu z czerwonego wina Develey
 Sposób przygotowania:  
Ugotować ziemniaki i buraczki, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. Filety opłukać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Majonez połączyć z musztardą i octem, doprawić do smaku solą i pieprzem Powstały sos dodać do sałatki.
Rolmopsy śledziowe
Składniki:
8 filetów śledziowych
 2 średnie cebule
 2 duże ogórki kiszone
 Musztarda rosyjska Develey 
 1/2 szkl octu jabłkowego Develey
 1 szkl wody
 1 łyżeczka cukru
 Kilka ziarenek ziela angielskiego
 4 listki laurowe  
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: ugotować ocet z wodą, cukrem, zielem angielskim 
 i listkami laurowymi.   
Filety ułożyć w naczyniu skórą do dołu, posmarować musztardą i ułożyć na nich po plasterku cebuli i ogórka. Następnie każdy filet zwinąć w ciasny rulon i wbić w niego wykałaczkę, tak aby rolmopsy się nie rozpadły. Naczynie z rolmopsami zalać zalewą
 
   
Ryba po grecku
Składniki:
1,5 kg ryby mrożonej np. mintaj
 4 duże cebule
 6 szt. dużej marchwi
 3 pietruszki
 pół selera
 olej do smażenia  
2 łyżki octu winnego Develey
szklanka mleka
szklanka mąki
 przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
 5 łyżek koncentratu pomidorowego  
Sposób przygotowania:
 Rozmrożoną rybę obtoczyć w mleku, mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
 Cebulę pokroić w talarki, posolić i również usmażyć na oleju. 
 Surowe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć to do garnka i dusić do miękkości. Dodać ocet, usmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Przygotowaną masę przekładać na przemian z kawałkami ryby w naczyniu żaroodpornym. 
 
   
Na sklepowych półkach Ocet Develey w butelce 250 ml kosztuje ok. 5 zł, 
 a w butelce 500 ml – 5,5 zł.     
    	
| Nadesłał:
            milena.zielinska@walk.pl | 
 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			 Zyxel Networks prezentuje bezhasłowe logowanie i zabezpieczenia oparte na sztucznej inteligencji
						Zyxel Networks prezentuje bezhasłowe logowanie i zabezpieczenia oparte na sztucznej inteligencji			
Komentarze (0)