Kultura » Kultura
F O O D PA I R I N G manual
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Warto zatem, podążając z duchem czasów, wiedzieć jak skomponować duet: drink + danie.
Przy dobieraniu dania do drinka punktem wyjścia zawsze powinna być harmonia.
Koktajl i przekąska muszą harmonizować smakiem, czyli np. do delikatnych koktajli dobieramy delikatne przekąski. Koktajl o wyższej zawartości alkoholu doskonale komponuje się z przekąską o większej zawartości tłuszczu i kwaśnych składników.
Kluczem gwarantującym sukces jest użycie w obu przypadkach wspólnego elementu, np. ogórka. Zawsze jednak należy pamiętać o tym, aby ilość składników zarówno w koktajlu, jaki i daniu była zbliżona.
Komponując zestaw koktajl + przekąska
warto pamiętać, jakie smaki się równoważą:
• cierpki równoważą: tłusty, słodki
• słodki równoważą: słony, kwaśny, cierpki, gorzki
• kwaśny równoważą: słodki, gorzki
• gorzki równoważą: tłusty, słodki
A czym w praktyce kierować się, łącząc ze sobą pozornie niepasujące smaki?
Podpowiedź podsunęła nam sama natura, oferując nam gamę kolorów, którymi możemy się kierować.
| KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI | 
| Kolor zielony/ limonkowy | Finlandia® Lime Vodka 
 
 | Limonka, Awokado, Jabłko, Kiwi, Gruszka, Agrest, Truskawka, Malina, Czerwona papryka (np.Tabasco), Czerwona porzeczka Świeże zioła (Mięta, Bazylia, Rozmaryn, Tymianek, Kolendra, Rukola) | Plastry zielonego ogórka podawane z wędzonym łososiem oraz sosem midowo-koperkowym. 
 Klasyczne połączenie sera mozzarella, świeżego pomidora oraz redukowanego truskawkowego balsamico 
 Indyk w czerwonej papryce i ziołach podawany na jasnym, chrupiącym pieczywie z rukolą | 
| KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI | 
| Kolor czerwony | Finlandia® Redberry Vodka Finlandia® Cranberry Vodka 
 
 | Kolor zielony – czerwony występują vis a vis na palecie kolorów, dzięki temu łączą się tutaj te same składniki, które łączyły się w przypadku Finlandia® Lime Vodka | Liść szpinaku podawany z truskawką oraz   czerwonym pieprzem 
 Maliny oblane masłem klarowanym przygotowanym z odrobiną gorzkiej czekolady | 
| KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI | 
| Kolor pomarańczowy/ różowy | Finlandia® Grapefruit Vodka 
 | Zielony ogórek, Zielona herbata, Rozmaryn, Cytryna, Limonka, Truskawka, Róża | Konfitura różana podawana na kruchym pieczywie wraz z imbirem marynowanym 
 Panna Cotta z zieloną herbatą 
 Smażone krewetki na maśle z pietruszką i czosnkiem | 
| KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI | 
| Kolor zielony / żółtawy / czerwony | Finlandia® Mango Vodka 
 | Pomarańcz, Marakuja, Kumkwat, Kokos, Ananas, Limonka, Kolendra, Tamaryndowiec, Mięta, Trawa Cytrynowa, Kardamon, Syrop z bzu | Bruschetta z mozzarellą z bawolego mleka 
 Kurczak w sosie curry podawany z ananasem i chilli 
 Cheddar podawany z borówkami i odrobiną kwaśnej śmietanki | 
| KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI | 
| Kolor jagodowy / ciemny fiolet | Finlandia® Blackcurrant Vodka 
 
 | Cytryna, Limonka, Ananas, Kokos, Fiołek, Lawenda, Jałowiec, Ocet balsamiczny, Śliwka, Pieprz, Cynamon, Goździk, Jeżyna, Borówka, Ciemne winogrono | Sernik z dodatkiem wanilii 
 Pieczone kawałki kurczaka zapiekane w sosie teryaki 
 Kiełki słonecznika posypane świeżymi jagodami i marynowanym pieprzem 
 | 
| KOLOR | SMAK FV | DODATKI do drinka | PRZEKĄSKI | 
| Kolor brązowy | Finlandia® Spices Vodka 
 
 | Chilli, Imbir, Trawa cytrynowa, Liście kafiru, Limonka, Cytryna, Pomarańcz, Mango, Brzoskwinia, Karmel, Czekolada, Goździk, Cynamon, Ziele angielskie, Wanilia, Kawa, Angostura, Herbata Assam, Herbata Earl Grey | Krewetki z miodem i imbirem 
 Śledzie korzenne  
 Creme Brulee | 
Materiał powstał we współpracy
Pure Bar & Concept Store Pies Czy Suka i FINLANDIA® VODKA .
www.pureice.pl
©2013 Finlandia® Vodka Worldwide Ltd., Helsinki, Finland. Finlandia® Vodka.
 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii