Gospodarka » Żywność
Dynia – królowa jesieni
|  | 
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Jej walory odżywcze warto doceniać przez całą jesień
Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno. Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i przekonaj się ile dań można przygotować z jej wykorzystaniem.
Przepisy, które odmienią Twoje menu
Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z naszego wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut! Do dzieła! J
Składniki:
 Dynia hokkaido (0,5 kg)
                   Dynia hokkaido (0,5 kg)  
 Natka pietruszki
                   Natka pietruszki   
 Szałwia świeża (do smaku)
                   Szałwia świeża (do smaku)  
 Cebula dymka (1 sztuka)
                   Cebula dymka (1 sztuka)  
 Ser feta (50 g)
                   Ser feta (50 g)  
 Mąka (70 g)
                   Mąka (70 g)  
 Jajko (2 sztuki)
                   Jajko (2 sztuki)  
 Sól i pieprz (1 sztuka)
                   Sól i pieprz (1 sztuka)  
 Olej
                   Olej  
Dip czosnkowy
 Majonez Dekoracyjny WINIARY (2 łyżki)
                   Majonez Dekoracyjny WINIARY (2 łyżki)  
 Jogurt grecki (100 ml)
                   Jogurt grecki (100 ml)  
 Czosnek (1 ząbek)
                   Czosnek (1 ząbek)  
 Sól i pieprz (do smaku)
                   Sól i pieprz (do smaku)  
 Ostra papryka (do smaku)
                   Ostra papryka (do smaku)  
 Pestki dyni (3 łyżki)
                   Pestki dyni (3 łyżki)  
Przygotowanie:
Startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki! Pycha!
Po więcej inspiracji na pyszne dania z dynią w roli głównej i nie tylko zapraszamy na www.winiary.pl.
 
                 Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?
						Jak projektować przestrzenie biurowe wspierające neuroróżnorodność?			 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			
Komentarze (0)