Zdrowie » Ciało
Co Polacy wiedzą o occie jabłkowym?
![]() |
| Zobacz więcej zdjęć » |
O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego właściwości, jednak jak z tą wiedzą jest naprawdę? Producent tradycyjnych octów i musztard z Olsztynka dzięki pomocy Instytutu Millward Brown postanowił zbadać, czy ocet jabłkowy i jego cechy są znane Polakom.
Przepytano około tysiąca osób, by dowiedzieć się, że użytkownicy octu jabłkowego stosują go w kuchni ponad 3 razy w miesiącu. Konsumenci najczęściej stosują go do sosów zimnych, np. do sałatek (ponad połowa badanych). Jest to wynik napawający nadzieją, ponieważ świadczy o coraz zdrowszych nawykach żywieniowych Polaków. W drugiej kolejności stosujemy ten produkt do marynat do mięs i ryb, doprawiamy nim zupy i sosy ciepłe, ale spora część badanych używa octu jabłkowego jako środka wspomagającego odchudzanie.
Z badań wynika, ż kobiety są bardziej przekonane do tego rodzaju octu – stosuje go blisko połowa z nich – wśród mężczyzn jest to jedna piąta badanych. Jak widać panie są bardziej przekonane o jego walorach smakowych i zdrowotnych.
Powszechnie znane i często używane są opinie o licznych dobroczynnych właściwościach octu jabłkowego. Część z tych własności jest potwierdzona badaniami, inne nie były jeszcze nigdy poddawane naukowej analizie. Heike van Braak w swojej książce „Ocet jabłkowy” dowodzi, że pomaga on w wielu zróżnicowanych dolegliwościach. Kluczem jest odpowiednie stosowanie: picie roztworu lub nacieranie. Ocet jabłkowy według badaczki zwalcza m.in. bóle gardła, gorączkę, hemoroidy, grzybicę stóp, katar, kurzajki i zaparcia. Wspiera odchudzanie, ponieważ kwas zawarty w occie jabłkowym uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze[1]. Również profesor Michał Tombak, rosyjski biolog i chemik, w swoich publikacjach na temat zdrowia poleca stosowanie octu jabłkowego. Dowodzi on, że kwas w nim zawarty łącząc się z zasadami i minerałami, tworzy glikogen. Ten zaś polepsza stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Najważniejszą jego cechą jest jednak wysoka zawartość potasu, który jest niezbędny w organizmie człowieka[2].
Badania firmy OCTIM nad octem jabłkowym potwierdzają, że zawiera on makro- i mikro- elementy, takie jak potas, żelazo czy magnez oraz witaminy, a to dzięki temu, że powstaje wyłącznie z jabłek. O tym, że owoce te mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka nie trzeba nas przekonywać – dzięki zawartości pektyn jabłka oczyszczają organizm z toksyn, obniżają cholesterol i zapobiegają zaparciom zwiększając metabolizm organizmu. Zapewne z tego powodu przeciętny Polak zjada ich rocznie blisko 15 kg[3]. Ocet z Olsztynka powstaje tylko z polskich jabłek, bez użycia konserwantów. Jego szerokie zastosowanie i pozytywny wpływ na zdrowie to więc bezpośrednia zasługa jabłek.
Warto go wykorzystywać przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Doskonale zakwasi zupy, wyostrzy smak marynat i sosów sałatkowych, a także idealnie doprawi dania z ryb, a jeśli przy okazji pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, tym lepiej.
Więcej o occie jabłkowym można znaleźć na www.octim.com.pl.
Więcej informacji udzieli:
Karolina Sieniawska
PR & Business Partner
WORDSMITH PR
Tel.: 696 172 123
E-mail: k.sieniawska@octim.com.pl
biuro@wordsmith.pl
www.wordsmith.pl
[1] Heike van Braak, Ocet jabłkowy, s. 62.
[2] Michał Tombak, Droga do zdrowia, s. 274-275.
[3] Źródło: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_3_2015.pdf
Nadesłał:
Octim
|

DOMOTEKA podpowiada: świąteczne prezenty, które otulą dom ciepłem i stylem
Świąteczne śmieciarki PreZero wyjeżdżają na ulice miast i przypominają o bezpieczeństwie na drogach
Focus - Now and Beyond. Sharp na ISE 2026
Oranżada Hellena Party zaprasza do świętowania codziennych sukcesów dzieci! Rusza wyjątkowy konkurs
Komentarze (1)
Ocet jest bardzo dobry ale nie dla osób mających problemy z układem pokarmowym, musiałam pozostać przy dicopegu na zaparcia, po occie miałam zgagę :(