Firma » Praca
CHEF, KTÓRY GRA SMAKIEM – ANDREA CAMASTRA
Choć jego nazwisko kojarzy się z restauracją Senses, pięciokrotnie nagradzaną gwiazdką Michelin, dziś kulinarna historia Camastry pisze się w NUCIE, czyli autorskim miejscu, które kontynuuje jego filozofię smaku: precyzji, emocji i kompozycji. – Andrea to nie tylko kompozytor. On gra razem z nami – nadaje rytm, ustala ton, ale przede wszystkim uczestniczy w procesie. Praca z nim to jak udział w harmonijnym, ale nieprzewidywalnym spektaklu – mówi Michał Stasiak, head waiter w Nucie. Zaskakuje fakt, że pomimo tego, że nie jest Polakiem całe swoje menu komponuje na kanwie lokalnych przepisów. W NUCIE to polskie produkty grają pierwsze skrzypce: sandacze z jeziora Wicko, bieszczadzka wołowina rasy Limousine, pstrągi rzeczne z Wieprzy, a nawet polski kawior Antonius.
FINE DINING JAKO ZESPÓŁ
Zespół, który współtworzy Andrea Camastra, widzi w nim nie tylko mistrza rzemiosła, ale także lidera, który inspiruje i angażuje. Sous-chef Filip Niewiatowski opisuje pracę w NUCIE jak koncert muzyki z udziałem orkiestry: - Chef komponuje, a my jesteśmy jego orkiestrą. Pod jego batutą zdecydowanie nie ma nudy. Daje przestrzeń, ale nie pilnuje rytmu każdego utworu. Wymaga precyzji, ale pozwala na twórczość. Jego styl pracy przypomina free jazz – złożony, techniczny, poparty wiedzą i warsztatem, ale także nieprzewidywalny, kreatywny i niebojący się improwizacji. To właśnie współpraca, zaufanie i dążenie do doskonałości całego zespołu stają się filarami codziennego działania restauracji. Camastra, mimo międzynarodowych sukcesów, zachowuje bliski kontakt z zespołem i pozostaje jego aktywną częścią, zarówno w kuchni, jak i poza nią. To właśnie pozwala na stworzenie restauracji, w której każdy z elementów jest dopracowany, co można odczuć w każdym z dań, spokojnej atmosferze panującej w kuchni i na sali oraz zgranym rytmie serwisu.
TECHNIKA, WIEDZA, EMOCJE
Jako jeden z prekursorów fine diningu w Polsce, Andrea Camastra łączy klasyczne rzemiosło z nowoczesnością opartą na nauce i eksperymencie. Znany z autorskiego podejścia do kuchni, Camastra jest jednym z nielicznych szefów kuchni na świecie, którzy wdrożyli w swojej praktyce technikę „note-by-note”. Jest to kulinarna metoda przyszłości, rozwijaną przez francuskiego chemika prof. Hervé Thisa. Technika ta opiera się na użyciu czystych związków aromatycznych, mikrocząsteczek smaku i tekstur pozyskiwanych z naturalnych surowców. To nie tylko eksperyment, ale konsekwentnie przemyślany sposób budowania nowych wymiarów smaku – nuta po nucie, jak kompozycja muzyczna. - Note-by-note to nie jest trik ani kuchnia dla efektu. To świadome i precyzyjne budowanie doświadczenia. Wymaga głębokiego zrozumienia nauki, ale też emocjonalnej intuicji – tłumaczy Camastra.
Jego podejście zyskało uznanie międzynarodowe. Obok licznych wyróżnień kulinarnych, szef kuchni z warszawskiej NUTY został również wyróżniony przez rząd Republiki Włoskiej jako jeden z najwybitniejszych włoskich profesjonalistów ostatnich stu lat. Jego nazwisko znajduje się na liście 100 najlepszych szefów kuchni na świecie według magazynu Le Chef. Tytuł magistra Uniwersytetu Oxford tylko dopełnia obrazu człowieka, który potrafi łączyć naukę, sztukę i smak w jednej spójnej wizji.
LIDER, KTÓRY INSPIRUJE
W środowisku gastronomicznym, w którym tempo, stres i rotacja pracowników bywają codziennością, Andrea Camastra buduje zespół w oparciu o wzajemny szacunek, zaufanie i stawia na rozwój. Restauracja NUTA stała się nie tylko miejscem serwowania wyjątkowych dań, ale też przestrzenią, gdzie młodzi profesjonaliści mogą odkrywać swoje możliwości i przekraczać własne granice. - W Nucie zrozumiałem, że chcę więcej. Więcej się uczyć, więcej tworzyć, więcej czuć. I wiedziałem, że jeśli gdziekolwiek mogę to osiągnąć, to właśnie tutaj” – mówi Michał Stasiak, head waiter i dodaje: spotkałem niewielu ludzi, którym zaufałem zawodowo. Andrea okazał się być jedną z tych osób. Sous-chef Filip Niewiatowski określa Camastrę mianem najlepszego szefa kuchni w Polsce – nie tylko ze względu na jego umiejętności, ale też sposób prowadzenia zespołu, dlatego widzi w NUCIE najlepsze miejsce na rozwój zawodowy. – Chef zna cały arsenał technik, historię gastronomii i kuchni całego świata. Ponadto ma ogromną wiedzę kucharską i jest jak wielka encyklopedia chemii, co jest niezwykle użyteczne w naszej pracy. Nauczył się od niego wytrwałości w dążeniu do celu, porządku i dyscypliny, a samego Camastrę, gdyby miał określić jednym słowem wybrałby oksymoron: zorganizowany chaos, z którego powstaje twórczość i który daje na tę twórczość przestrzeń.
Andrea Camastra uczy cierpliwości, precyzji i odpowiedzialności, ale także odwagi, by eksperymentować oraz kwestionować utarte schematy. Dla wielu współpracowników to nie tylko szef, a bardziej mistrz i mentor.
Nadesłał:
Ewelina Siennicka
|
Komentarze (0)