Rozrywka » Święta
Biała kiełbasa rządzi, czyli nowoczesne przepisy na wielkanocne specjały!

Bo co region, co województwo, a  nawet co powiat, to inne tradycje i potrawy na wielkanocnym stole.   Niemal zawsze i wszędzie jednak, ważnym elementem świątecznego menu jest  biała kiełbasa. Czy zastanawialiście się, jak podać ją w nowoczesny i  niestandardowy sposób? Jeśli nie, to ten tekst jest dla Was!  
Choć wiele osób myśli, że biała kiełbasa to nasz rodzimy  produkt, to jednak prawda jest taka, że wywodzi się z Niemiec. O jej  dokładnym pochodzeniu, mówią jednak niestety tylko legendy.  Najsłynniejsza z nich przybliża nam historię niejakiego Seppa Mosera –  właściciela gospody „Zum ewigen Licht”. Był luty 1857 roku. Monachium.  Moser jak zwykle przed wizytą gości, na poczęstunek przygotowywał  tradycyjną kiełbasę. Tym razem jednak, zabrakło mu jelit baranich, więc  do stworzenia kiełbasy użył jelita wieprzowe. Obawiał się jednak iż te  podczas pieczenia pękną. Postanowił je więc tylko sparzyć wrzącą wodą.  Efekt? Goście byli zachwyceni, a Moser wprowadził białą kiełbasę na  stałe do swojego menu. Co ciekawe, w polskiej historii kulinarnej biała  kiełbasa pojawiła się niewiele później, bo w 1893 roku. Właśnie z tego  okresu pochodzi najstarsza jej rodzima receptura. 
Chrzanowa zamiast żurku?
Spożycie  białej kiełbasy wyraźnie zwiększa się w Polsce przed Wielkanocą. Wiąże  się to m.in. z tradycją podawania żurku z kiełbasą na świąteczny obiad.  Kto powiedział jednak, że żurku nie można zastąpić w równie pyszny, a  jednak mniej popularny sposób?
Co byście powiedzieli, by jednym z  bohaterów wielkanocnego lub poniedziałkowego obiadu, była przepyszna i  aromatyczna zupa chrzanowa z białą kiełbasą Henryk Kania Maestro i  ziemniakami? Jeżeli jesteście na tak, to przygotujcie  masło, cebulę,  jeden ząbek czosnku, 220 g wędzonych żeberek, 1,3  litra bulionu, 3-4  ziemniaki, kiełbasę białą Henryk Kania Maestro,  majeranek, chrzan w słoiczku oraz ok. 100 ml kwaśnej śmietany. Z tych  składników, powstanie zupa, którą zaskarbicie sobie uznanie Waszych  wielkanocnych gości. A jak ją przygotować?
W garnku na maśle  zeszklijcie pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajcie starty czosnek,  wymieszajcie i chwilę razem podsmażcie. Wlejcie gorący bulion, dodajcie  wędzone żeberka i zagotujcie. Następnie dodajcie obrane i pokrojone w  małą kosteczkę ziemniaki, białą kiełbasę Maestro (w całości; ok. 3-4  sztuki) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawcie solą i pieprzem, zmniejszcie  ogień i gotujcie przez ok. 20 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu,  do uzyskania miękkości ziemniaków. Na koniec dodajcie chrzan i po  zagotowaniu zdejmijcie z ognia. Dodajcie śmietanę, tylko powoli, by się  nie zważyła. Zupa najlepiej smakuje podana z jajkami na twardo i  szczypiorkiem. Palce lizać!
Biała kiełbasa – główny bohater 
Biała  kiełbasa nie musi być jednak dodatkiem do pysznej potrawy, jak w  przypadku zupy chrzanowej. Może być bowiem głównym bohaterem  wielkanocnego dania. I tak polecamy podać ją zapiekaną w cieście  francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli. Nasza propozycja nawiązuje  chociażby do tradycyjnej potrawy rodem ze śląska cieszyńskiego, jaką są  tzw. murzyny, czyli zapiekana w cieście drożdżowym kiełbasa lub wędlina.  Jak przyrządzić takiego nowoczesnego murzyna? Bardzo prosto, a  potrzebne nam: jedno opakowanie ciasta francuskiego, trzy białe kiełbasy  od Henryka Kani, około 400g konfitury z czerwonej cebuli oraz jedno  jajko. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu. W  małej miseczce roztrzepujemy jajko. Schłodzone ciasto rozwijamy,  smarujemy warstwą konfitury z cebuli, zawijamy rogi ciasta i układamy  pierwszą kiełbaskę. Ciasto zawijamy tak, by kiełbasa była przykryta,  kładziemy drugą kiełbasę i znów zawijamy, tak samo postępujemy z trzecią  kiełbaską. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie  przekładamy roladę i smarujemy ją dokładnie roztrzepanym jajkiem.  Wkładamy do gorącego piekarnia na 30 minut, środkowa półka. Upieczoną  roladę wyciągamy, odstawiamy na 15 minut, kroimy w plastry.
Pieczeń z… białej kiełbasy
Biała  kiełbasa może być podawana w różnych formach – jako dodatek do zupy,  czy też z piekarnika lub zapieczona pod ciastem francuskim. Ale czy  słyszeliście kiedyś o pieczeni z białej kiełbasy? Nie, nie o pieczonej  kiełbasie, ale o pieczeni z kiełbasy! Jeśli nie, to najwyższa pora, bo  potrawa jest wyśmienita i jak najbardziej świąteczna. A jak ją  przyrządzić? Potrzebujesz: ciasto francuskie, 1 kg (dwa opakowania) kiełbasy białej Maestro Henryk Kania Maestro, 10 jajek, łyżkę bułki tartej, papryka, mąka, cebula, masło, natka pietruszki. 
Ugotuj  jajka na twardo w osolonej wodzie. Następnie obierz je i odstaw. Cebulę  drobno posiekaj i podsmażaj na patelni do zeszklenia. Paprykę pokrój  w kostkę, a natkę posiekaj. Białą kiełbasę wyjmij z osłonki i przełóż do  miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos  chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.  Możesz odstawić na ok, godzinę, by całość się „przegryzła”.
Na  blaszce rozwiń ciasto francuskie, zostawiając jednak ok. 30 proc. rolki.  Wyłóż na nie większość farszu. Odetnij  „spiczaste” końce jajek. Dzięki  temu będą lepiej pasowały do siebie w foremce. Ułóż jedno za drugim na  środku pieczeni. Całość przykryj pozostałym mięsem, formując regularny  kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi.  Nakłuj widelcem w kilku miejscach u góry i posmaruj roztrzepanym  wcześniej jajkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na  ciepło lub zimno. 
Mniej tradycji w tradycji
Jak  więc widzicie, pomysłów na wykorzystanie białej kiełbasy w nieco mniej  tradycyjny sposób, nie brakuje. A do wszystkich tych i innych  wielkanocnych przepisów gorąco polecamy kiełbasę białą Maestro od  Henryka Kani. Zawiera aż 95 proc. mięsa z szynki. Nie znajdziecie  w  niej ani glutaminianu, a nie fosforanów. A przecież o to chodzi, by  święta oprócz tego, że smaczne, bazowały na produktach najwyższej  jakości. Smacznego!
ZM Henryk Kania
press box 
    
    	
 
                     
                 Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract
						Na przekór masowości. Co o współczesnym designie mówi debiut MOTE podczas Warsaw Home & Contract			 ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”
						ROSNĄCA PODAŻ – CHĘTNYCH MNIEJ.  WYNIKI RAPORTU „PIERWOTNY RYNEK MIESZKANIOWY W ŁODZI 2025”			 BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie
						BLACK WEEKS w Komforcie. Rabaty do -30% na łazienki, podłogi, drzwi i kuchnie			 Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI
						Komfort bierze listopadowe wyprzedaże w swoje ręce  – od koncepcji po realizację z AI			 AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%
						AkzoNobel zwiększa rentowność w III kwartale do 15,1%			
Komentarze (0)