Dom » Wnętrza
Amaro – jeśli nie kucharz, to kto? Poznaj tajemnice mistrza
Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy - Wojciech Modest Amaro to postać, która nie często udziela wywiadów mediom, a jeszcze rzadziej – rozmawia na tematy zawodowe i o swoich upodobaniach z Internautami. Specjalnie dla marki Samsung Chef Collection, której jest ambasadorem w Polsce, zrobił wyjątek - przez godzinę na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook odpowiadał na pytania swoich fanów i osób zainteresowanych światem kulinariów. Przedstawiamy zbiór najciekawszych pytań i odpowiedzi z wydarzenia.
Pytanie: Najlepszy trunek na upały?
Amaro:  Lemoniada z szypułek truskawki - bo przeważnie to wyrzucamy, a one  właśnie oddają aromat. Sok z rabarbaru i syrop z czarnego bzu. 
Pytanie: Najlepsze danie na upalne dni to... 
Amaro: Chłodnik z żętycy ze szczawiem i poziomkami. 
Pytanie: Szef, co najdziwniejszego w życiu jadłeś?
Amaro: Móżdżki szarańczy. 
Pytanie: Czy masz w środowisku kucharzy idola, wzór do naśladowania?
Amaro: Nie, ale mam kilku, którzy mieli znaczący wpływ na mój rozwój Marco Pierre White, Rene Redzepi, Ferran Adria. 
Pytanie: Ulubiona potrawa dzieciństwa i czego Pan nie lubił jeść jako dziecko?
Amaro:  Do dziś mam dreszcze na wspomnienie rozgotowanego ryżu z mlekiem,  posypanego cukrem i cynamonem. Pół życia zajęło mi wyjście z niechęci do  cynamonu. 
Pytanie: Dlaczego momenty a nie dania są podawane w Pana restauracji?
Amaro:  Ponieważ na przestrzeni naszego życia jest tylko kilka momentów, które  kulinarnie zapamiętamy i może to być sernik cioci, rosół babci, a my  staramy się tego typu moment wykreować w pamięci gości, by pamiętali co  jedli w naszej restauracji. 
Pytanie: Które z twoich dań jest według Ciebie najtrudniejsze do zrobienia?
Amaro: Te najprostsze, czyli połączenie 2-3 składników w kompozycyjną całość. 
Pytanie: Jakie produkty/kuchenne gadżety muszą się znajdować pod Pana ręką zawsze i wszędzie? 
Amaro: Sól w płatkach, świeże zioła, octy smakowe, dobre oleje i najświeższy możliwy produkt. 
Zapis chata znajduje się pod linkiem: 
https://www.facebook.com/SamsungPolska/photos/a.194402737268155.43092.105164616191968/937737492934672/?type=1&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22O%22%7D 
Wojciech Modest Amaro jest ambasadorem Samsung Chef Collection - nowej linii urządzeń kuchennych klasy premium. Produkty powstały z myślą o domowych pasjonatach sztuki kulinarnej, którzy chcą przygotowywać potrawy najwyższej jakości – w smaku i wyglądzie. Na specjalnej platformie Samsung Chef Collection, Wojciech Modest Amaro dzieli się autorskimi pomysłami na oryginale kompozycje smakowe i zdradza swoje kulinarne sekrety. Mistrz prezentuje m. in. przepisy na sarninę z truskawkami i prosem, perliczki z selerem i gryką czy kaczkę z bakłażanem i pieczarkami.
| Nadesłał:
            Samsung | 
 Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii
						Sztuczna inteligencja zmienia pracę w terenie – AI na pierwszej linii			 Zyxel Networks prezentuje bezhasłowe logowanie i zabezpieczenia oparte na sztucznej inteligencji
						Zyxel Networks prezentuje bezhasłowe logowanie i zabezpieczenia oparte na sztucznej inteligencji			
Komentarze (0)