Gospodarka » Żywność
"Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016" - podium dla Trójmiasta, Gorzowa Wielkopolskiego i Warszawy
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 

 Maciej  Pisarek  i Dariusz Serkis z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie  Wielkopolskim zajęli II miejsce, zaś III przypadło młodym kucharzom z  Warszawy - Maciejowi Małeckiemu  i Michałowi Sosze. Konkurs  zorganizowała firma  MAKRO Cash & Carry Polska, a partnerstwo  strategiczne nad projektem objął Żółty Przewodnik Gault & Millau  Polska.  
Jak co roku zadaniem zespołów w ramach finałów konkursu było  przygotowanie w ciągu zaledwie 120 minut sześciu porcji dania głównego i  deseru z produktów pochodzących z tzw. „black box” (czarnego pudła) –  jego zawartość uczestnicy konkursu poznali dopiero w chwili rozpoczęcia  zawodów. Paweł Oszczyk, szef kuchni stołecznej restauracji La Rotisserie  i Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, który  przewodniczył obradom jury, podkreśla, że black box był w tej edycji  konkursu wyjątkowo trudny. Jego zawartość i podstawowe produkty - w tym  dziczyzna - mogły zaskoczyć. Zadaniem młodych kucharzy była szybka  analiza i zinterpretowanie na swój własny sposób tych produktów - mówi  mistrz kuchni. To pokazało ich realną wiedzę. W porównaniu z  Mistrzostwami w 2015 roku  stopień trudności był dużo wyższy. Wydaje mi  się, że spora część uczestników poradziła sobie dużo lepiej niż w  zeszłym roku. Cieszę się, widząc, że następuje postęp wśród młodzieży –  dodał.
Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniali  członkowie jury, w którym poza Pawłem Oszczykiem zasiedli także: Justyna  Adamczyk - redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau,  Witek Iwański - ,,Młody Talent” Żółtego Przewodnika Gault&Millau  Polska 2015 oraz szef kuchni restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference  & Spa, Agata Wojda - ze stołecznej restauracji Opasły Tom, szefowa  kuchni Roku 2015 Gault & Millau, Michał Bryś - szef kuchni  restauracji L’Enfant Terrible, wyróżniony przez Gault & Millau  tytułem Szefa Przyszłości w ostatniej edycji przewodnika oraz Michał  Kuter - szef kuchni poznańskiej restauracji "A Nóż widelec", nagrodzony  przez Żółty Przewodnik tytułem najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016  roku.
Jury było pod wrażeniem poziomu umiejętności, które  podczas konkursu pokazali młodzi adepci sztuki kulinarnej. Bardzo szybko  wyłoniła się ścisła czołówka - komentuje Paweł Oszczyk. Znalazło się w  niej pięć zespołów i szczerze mogę powiedzieć, że przygotowali takie  dania, pod którymi my, jurorzy, moglibyśmy się śmiało podpisać.  Zaproponowali dania dopracowane, technicznie poprawne, bardzo dobre  wizualnie, smakowo i kompozycyjnie.
Jurorka Justyna Adamczyk też  dała się zaskoczyć uczestnikom konkursu: Młodzież miała do dyspozycji  dziczyznę, która jest wymagającym produktem, a startowała w konkursie o  najtrudniejszej formule (black box). W krótkim czasie - 120 minut -  jeden z zespołów zrobił pączki z ricotty, którą sam  przygotował   -  opowiada redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau. Tego  przepysznego pączka położyli na sosie z suszonych śliwek z kawą, a z  maślanki pozostałej z przyrządzenia ricotty i palonego masła zrobili  espumę. To był tak fantastyczny deser, że  jurorzy zamówili po  dodatkowej porcji i wszyscy bez wahania uznali, ze to danie mogłoby z  powodzeniem funkcjonować w menu wielu uznanych restauracji. Ja  zamawiałabym go z prawdziwą przyjemnością! 
Laureaci pierwszego  miejsca w „Mistrzostwach”  jako danie główne podali świetnie  przygotowane mięso z sarny, borowiki i ziemniaka pieczonego w popiele. 
Jak  podkreśla Paweł Oszczyk: Z tych dań wyciągnęli esencję, nie  przekombinowali, przygotowali je poprawnie technicznie i wywołali efekt  "wow" w ustach i w głowie. Mistrz kuchni dodaje także: Gość w  restauracji z takimi kucharzami, dostanie na talerzu dziczyznę o smaku  prawdziwym, swoistym, niczym nie przykrytym, podaną z sosem, który nie  dominuje, a jedynie podbija smak mięsa.
Jako propozycję deseru  zwycięski zespół zaproponował, wychwalane przez Justynę Adamczyk, pączki  z ricotty na sosie z suszonych śliwek z kawą oraz espumą.
Na  laureatów, oprócz prestiżowego tytułu „Mistrzów Młodych Kucharzy”, czeka  możliwość odbycia tygodniowego stażu w restauracji Le Grenouille we  francuskiej Bretanii. Będą trenować pod okiem  Alexandra Gauthier, Szefa  Roku 2016 francuskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau.  Dodatkowo, mistrzowie otrzymali nagrody pieniężne - czek  na zakupy w  halach MAKRO.
Tygodniowy staż w restauracji La Rotisserie pod okiem  Pawła Oszczyka oraz bon na zakupy w halach MAKRO to nagrody dla  laureatów II miejsca. 
Laureaci III miejsca odbędą tygodniowy  staż w restauracji Aruana, której szefem kuchni jest Witek Iwański.  Zespół otrzymał również bon na zakupy w halach MAKRO.
Tegoroczne  Mistrzostwa Młodych Kucharzy to ósma edycja w historii konkursu  organizowanego przez MAKRO dla młodych kucharzy. Partnerem strategicznym  konkursu był Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska, a partnerem  głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit &  Evian. Inicjatywę wspiera także firma Kenwood –  producent sprzętów  kuchennych oraz marka Provincja. MAKRO będzie kontynuować swoją misję  wspierania młodych kucharzy poprzez program „Szef dla Młodych Talentów“,  który pozwoli rozszerzyć skalę działań edukacyjnych oraz jeszcze lepiej  odpowiedzieć na potrzeby młodych adeptów sztuki kulinarnej.





MAKRO Cash & Carry 
informacje prasowe MAKRO (press box)     
    	

                    
                
						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
						Płatności powtarzalne BLIK dostępne w Credit Agricole			
Komentarze (0)